De Gildeslager: Ambacht met Passie!

Afbeelding

Over ons

De slagerij gevestigd op Nieuwstraat 10 is al 80 jaar een bekend begrip in Gilze. In 1923 bouwde slager Bart Smulders hier een nieuw  winkelwoonhuis waar hij een slagerij in begon. In 1965 werd deze slagerij door Goof van Loon over genomen en uitgebreid en gemoderniseerd.  In de jaren 80 - 85 is de winkel nogmaals gemoderniseerd en is de werkplaats uitgebreid. In juli 2005 hebben Marcel en Natascha Pijnenburg met hun twee kinderen Bibi en Gwen de slagerij overgenomen.

Wie zijn wij??

In juli 2005 hebben we een goed lopende maar verouderde slagerij overgenomen. Na drie jaar goed aan de zaak te hebben gewerkt en geheel ingeburgerd te zijn, hebben we in juli 2008 de zaak geheel vernieuwd . De werkplaats is in zijn geheel opgeknapt door nieuw tegelwerk en een nieuwe vloer. De winkel zelf is voorzien van een geheel nieuw interiëur en nieuwe koelingen. Op 14 augustus 2008 is de geheel vernieuwde zaak heropend.

Wij zijn een ambachtelijke slagerij, wat inhoud dat we zoveel mogelijk onze eigen spullen maken, zoals hammen, vleeswaren, rookvlees, salades, maaltijden, soepenen ga zo maar door. 80% van onze producten maken we op dit moment zelf.  Om dit alles meer te onderstrepen hebben we ons aangesloten bij De Gildeslager, en aan het begrip kwaliteitsslagerij het logo van de gildeslager toegevoegd.

De Gildeslager is een vereniging van slagers die zich toelegt op het behoud van de ambachtelijke bereidingswijze in de slagerij en ook nieuwe producten ontwikkeld en die dan geheel volgens de regels van het ambacht zijn gemaakt. Lees meer over de gildeslager op www.gildeslager.nl.

Frans van Gestel haalt hoogste cijfers als Meester Worstmaker

Vakblad VLEES, februari 2016

'Eerlijkheid wint van portemonnee'

Frans van Gestel, werkzaam bij Slagerij Pijnenburg in Gilze, is de best geslaagde Meester Worstmaker van het afgelopen jaar. Met een gemiddelde van een 9,9 voor het praktijkgedeelte en een 9,2 voor theorie heeft hij een geweldige prestatie neergezet waar zijn baas, vakcollega's en klanten maar al te trots op zijn.

Bij Slagerij Pijnenburg hebben ze als de wiedeweerga promotiemateriaal aangesleept om ruchtbaarheid te geven aan de overwinning van hun slager en worstmaker, Frans van Gestel. Zoiets laat je natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan! Hoevel Van Gestel er normaal niet van houdt om op de voorgrond te treden en liever in de productieruimte aan de slag gaat, geniet hij met volle teugen van zijn behaalde resultaat. "De cijfers laten allemaal dicht bij elkaar, maar ik ben best trots", aldus de bescheiden vakman, die ooit per toeval in het slagersvak rolde en inmiddels 33 jaar in het vak zit.

Net even anders

Hij heeft heel wat opgestoken tijden de cursus, die hij volgde op aanraden van zijn werkgever, Marcel Pijnenburg. "Ik weet nu weer precies wat ik doe en waarom", zegt Van Gestel. "Dat zet je weer even op scherp. Ik heb bijvoorbeeld tips gekregen hoe ik net even een andere bite en smaak kan creëren. Van Paul van Tright natuurlijk, maar ook van de andere cursisten."

Als 55-jarige was Van Gestel de oudste cursist van de groep. Of dit hem een voorsprong heeft opgeleverd? "Zelf sta ik nu acht jaar in de worstmakerij. Ik was verbaasd hoeveel vakkennis die jongens van in de twintig al in huis hadden. Wij hebben geleerd van elkaar. Iedereen heeft zijn eigen manieren en ervaringen die we tijdens de cursus hebben gedeeld."

Ruim dertig jaar werkt Van Gestel nu bij de slagerij in Gilze. De zaak in tien jaar geleden overgenomen door Marcel Pijnenburg. "Mijn vorige werkgever kocht veel verkoopklaar in", vertelt Van Gestel. "Toen Marcel tien jaar geleden de zaak heeft overgenomen, zijn we steeds meer op de ambachtelijke tour gegaan. Dat moet ook wel, want de concurrentie van de supermarkt is door de jaren heen veel groter geworden. Ik heb toen de worstmakerij op me genomen en kort daarna hebben wij ons aangesloten bij het Worstmakersgilde."

Verkooptoppers van Slagerij Pijnenburg zijn vooral de gebraden gehakt en borrelworst (grillworst). Rauwe ham en rookvlees doen het ook erg goed. "80 procent van ons assortiment komt nu uit eigen keuken. Enkele producten, zoals Italiaanse specialiteiten en Ardenner snijworst, kipen we kant-en-klaar in."

Scores van 10

Wie opgaat voor de titel Meester Worstmaker, moet minstens een 9 scoren op de te beoordelen producten. Een aantal producten van Van Gestel is beoordeeld met een 10. Te weten de Brabantse metworst, gebraden fricandeau, rauwe ham en leverworst. "Onze boterhamworst, ook favoriet bij onze klanten, kreeg ene 9,8", voeft de geslaagde eraan toe.

Afbeelding


Bij Slagerij Pijnenburg vind je geen luxe apparatuur voor het worstmaken. Toch kun je ook dan heel goede worst en vleeswaren maken, bewijst Van Gestel. "We zitten hier in een klein dorp met veel concurrentie in de omgeving. Wij draaien niet de omzet om grote machines zoals een allround klimaatkast te bekostigen. Voor het drogen en rijpen van worst zijn we afhankelijk van het weer. Bij warm weer hangt de worst in de kelder. Als het koud is, op zolder."

De consument is volgens de vakman gewend geraak aan een universeel product. Zijn klanten weten inmiddels wel beter. "Onze klanten weten dat als het koud weer is, de worst wat lichter kan zijn. Daar schrikken ze niet van." Volgens Van Gestel wordt het voor slagers in de toekomst nog belangrijker om te focussen op vakbekwaamheid en ambachtelijkheid. "Kwaliteit en eerlijkheid winnen het op de lange termijn van de portemonnee", is zijn overtuiging.

Optimaliseren

De vakman zit niet stil na zijn examen. Hij is nu druk bezig al zijn producten te optimaliseren. "Want het kan altijd beter", vindt hij. Snijworst wordt zijn volgende uitdaging. "Daar heb ik nog weleens wat problemen mee, ook vanwege het klimaat in onze slagerij."

Het mooeie aan de worstmakerij vindt Van Gestel dat het nooit hetzelfde is. Regelmatig gaat hij aan de slag met een nieuw recept; een idee van zichzelf of van zijn baas of hij heeft iets opgestoken van collega-slagers.

"Worstmaken is iedere keer weer anders, ook al maak je steeds dezelfde soort. Je moet constant je hoofd erbij houden, om te zorgen dat het goed gaat."

Select gezelschap

De opleiding "Meester Worstmaker" is een initiatief van Het Worstmakersgilde en bedoeld om de vakkennis van de aangesloten leden op een hoger peil te brengen. Zo krijgt men nog meer inzichten als het gaat om gebruik van grondstoffen, kruiden en specerijen. Elk onderdeel, zoals gekookte, gegaarde of verduurzaamde worstsoorten, wordt met een theorie- en praktijktoets afgesloten. Slechts een select gezelschap mag jaarlijks aan deze opleidng deelnemen.

Afbeelding

Lekkerste spareribs van midden Brabant

Oorkonde uitgereikt aan Gildeslager Pijnenburg voor het behalen van de 1e plaats bij de verkiezing "Lekkerste spareribs van midden Brabant".

Deze verkiezing vond plaats op 18 november 2017.

De jury bestond uit leden van buurtvereniging 't Centrum uit Gilze.

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.